preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Kanižlića Požega

Login

Facebook
 
 
Raspored zvonjenja

Sat

Od... do... Odmor
PRIJE PODNE
1. 08.00 - 08.45 5
2. 08.50 - 09.35 10
3. 09.45 - 10.30 15
4. 10.45 - 11.30 5
5. 11.35 - 12.20 5
6. 12.25 - 13.10  
POSLIJE PODNE
1. 13.30 - 14.15 10
2. 14.25 - 15.10 15
3. 15.25 - 16.10 5
4. 16.15 - 17.00 5
5. 17.05 - 17.50 5
6. 17.55 - 18.40  
Brojač posjeta
Ispis statistike od 24. 10. 2011.

Ukupno: 6109659
Ovaj mjesec: 926
Ovaj tjedan: 1525
Danas: 113

Za djecu i roditelje

Obrazovanje

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Zdrava prehrana
Autor: Administrator , 19. 2. 2012.

ŠTO JE HRVATSKI DORUČAK? 

"Najveći doručak - hrvatski doručak" sastoji se od palente s tekućim jogurtom i jabukom. Zbog odgovarajućeg odnosa energetskih tvari i prehrambenih sastojaka to je pravi primjer uravnotežene prehrane svojstvene našoj tradiciji, prostoru i podneblju...


 EDUKATIVNA IGRA

Ovdje možete pronaći interaktivnu i edukativnu igru "Papaj dobro" koja je namijenjena edukaciji školske populacije, a igrajući je možete naučiti bitne informacije o pravilnoj prehrani.

Tijekom igre naučiti ćete koliko trebamo pojesti da savladamo svakodnevne tjelesne aktivnosti i obaveze bez loših posljedica na zdravlje. Svakako je dobro razmisliti kako odabrati hranu, kakve vrste i koliko namirnica jesti i popiti tekućine kako bi se uvijek osjećali dobro i zadovoljno.

 Igri pristupi ovdje.


ŽITARICE SU NAJZDRAVIJA HRANA

 

Žitarice su bogati izvor mnogih esencijalnih vitamina, minerala i fitokemikalija.

Tipična je žitarica siromašna zasićenim mastima, ali bogata polinezasićenim masnoćama, što uključuje i omega-3 linoleinsku kiselinu, nema kolesterola, bogata je topivim i netopivim vlaknima, izvrstan je izvor ugljikohidrata, proteina, vitamina E i B kompleksa, fitokemikalija što uključuje fitoestrogene, fitinsku kiselinu (smanjuje glikemijski indeks hrane i pomaže u zaštiti probavnog sustava), flavonide i fitosterole (korisne pri redukciji kolesterola u krvi), kao i mnogih minerala kao što su selen, željezo, magnezij, fosfor, bakar i cink.
Prehrana temeljena na žitaricama ima brojne pozitivne učinke na zdravlje, a ovdje su nabrojene samo neke od njih.
Zaštita od koronarnih srčanih bolesti

Vlakna u žitaricama više štite od rizika od srčanog udara nego vlakna u voću i povrću. Srčani je infarkt gotovo uvijek posljedica stanja zvanog koronarne srčane bolesti. Kroz godine, masne se naslage stvaraju unutar jedne ili obadvije koronarne arterije (ateroskleroza). To taloženje konstanto sužuje arterije, dok ugrušak krvi ne blokira prolaz krvi. Previše kolesterola dovodi do ateroskleroze.
Istraživanja su pokazala da redovito jedenje žitarica koje su bogate topivim vlaknima, kao na pr. zob, značajno utječe na smanjenje količine kolesterola u krvi.
Smanjenje rizika od dijabetesa

 Poznato je da jedenje hrane koja je sporo probavljiva i puna topivih vlakana može smanjiti rizik od razvitka dijabetesa, tako što reducira potrebu za velikim količinama inzulina u krvi. Vlakna iz žitarica poznata su kao naročito dobri zaštitnici protiv dijabetesa. Istraživanja su također pokazala korisnost magnezija, kojim su žitarice bogate, u prevenciji dijabetesa tipa 2.

Dijabetičarima se preporuča da svakako konzumiraju proizvode od cjelovitih žitarica, radije nego rafinirane proizvode, budući da rafinirane žitarice imaju viši glikemijski indeks.

Ljudi koji imaju problema s težinom teže ka nisko kaloričnim dijetama. Hrana bogata vlaknima, kao što su cjelovite žitarice odlično se uklapa u svaki program za gubljenje težine. Budući da ih tijelo sporije probavlja, stvara se i duži osjećaj sitosti i na taj način cjelovite žitarice pomažu da se lakše nosimo sa smanjenim unosom hrane u organizam. Osim toga, budući da žitarice imaju vrlo malo masnoća, odlično se uklapaju u niskokalorični jelovnik.

 Svakako bismo preporučili da žitaricama obogatite svoj doručak. Doručak je najvažniji dnevni obrok, i ne bi ga trebalo preskakati. On nam osigurava energiju potrebnu za početak dana i pomaže u kontroli sitosti tijekom dana, budući da ljudi koji preskaču doručak osjećaju puno jaču glad kasnije, što dovodi do opasnosti od prejedanja i pretilosti.

Proizvoda od žitarica, koje se konzumiraju s mlijekom ili jogurtom postoji danas u trgovinama široka paleta. Ali, isto tako možete nabaviti i žitarice u neprerađenom obliku, prokuhati ih i konzumirati.Vrlo je bitno da koristite žitarice ili proizvode od žitarica koje su cjelovite, znači, nisu rafinirane. Kad je žitarica procesirana da izgubi mekinje i klice, mnogi vitamini, minerali i fitokemikalije se gube. Rafinirane žitarice generalno imaju veći glikemijski indeks nego cjelovite. To znači da konzumiranje proizvoda od rafiniranih žitarica uzrokuje stvaranje više laktoze u krvi, i time povećava rizik od pretilosti, ali i od dijabetesa.

 

Tekst je preuzet s portala Odisej.Biz





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju