Sat |
Od... do... | Odmor |
PRIJE PODNE | ||
1. | 08.00 - 08.45 | 5 |
2. | 08.50 - 09.35 | 10 |
3. | 09.45 - 10.30 | 15 |
4. | 10.45 - 11.30 | 5 |
5. | 11.35 - 12.20 | 5 |
6. | 12.25 - 13.10 | |
POSLIJE PODNE | ||
1. | 13.30 - 14.15 | 10 |
2. | 14.25 - 15.10 | 15 |
3. | 15.25 - 16.10 | 5 |
4. | 16.15 - 17.00 | 5 |
5. | 17.05 - 17.50 | 5 |
6. | 17.55 - 18.40 |
Ako pitate djecu, ali i odrasle, koji desert najviše vole, većina će odgovora biti – čokolada. Čokolada popravlja raspoloženje i mami osmijeh na lice.
Osmijeh na lice našim učenicima izmamila je obavijest da će posjetiti čokoladni raj - Zvečevo, požešku tvornicu čokolade čiji su proizvodi poznati diljem svijeta. U sklopu eTwinning projekta „Putevima čokolade“ , koji je pokrenula nastavnica Geografije u našoj Školi Ana Pejković, učenici osmih razreda koji rade na projektu uputili su se 18.ožujka 2015. u tvornicu. Posjet tvornici dogovorila je nastavnica Pejković s gospodinom Draganom Bartolovićem.
U Zvečevu nas je dočekala gđa Svjetlana Škrabal . Prvo su se učenici upoznali s tvornicom i njezinim postrojenjima na maketi. Iznenadila ih je veličina i rasprostranjenost tvorničkih zdanja. Potom su se zaputili u prostor restorana gdje je gđa Škrabal održala predavanje i upoznala nas s poviješću tvornice i postupkom izrade čokolade.
Saznali smo da tvornica radi od 1921. godine, prvotno kao tvornica alkoholnih pića, a zatim kao tvornica čokolade i bombona , od 1934.godine kada sklapa ugovor sa švicarskom tvrtkom Nestle. Tijekom godina tvrtka se razvijala i osvajala, uz domaće, i svjetsko tržište, a svoj vrhunac doseže proizvodnjom prve čokolade s rižom na svijetu – svima dobro poznate Mikado čokolade.
Zanimljivo je bilo vidjeti kako se proizvodi čokolada. Iako u pogon učenici nisu smjeli radi oštrih higijenskih propisa, naša domaćica detaljno je opisala i pokazala postupak proizvodnje čokolade – od uzgoja kakaovca, temeljnog sastojka dobre čokolade, do konačnog proizvoda koji pronalazimo na policama u prodavaonicama. Učenici su saznali da je zvečevačka čokolada u potpunosti proizvedena u Požegi, to jest da tvornica ne kupuje gotovu čokoladnu masu, već proizvodi svoju. Upravo je zbog toga okus zvečevačke čokolade drugačiji i prepoznatljiv i to joj daje kvalitetu.
No svakako je najbolji dio posjeta bila degustacija čokolade. Iako je svatko od nas nebrojeno puta uživao u raznim okusima ove čokolade, opet smo rado pojeli Mond i Mikado čokolade kojima su nas počastili naši domaćini.
U znak zahvalnosti što su nas primili i podijelili s nama svoja iskustva, poklonili smo Zvečevu pjesmu „Moja Požega“ koju je napisala, a prilikom posjeta i pročitala, učenica Sara Šimunović. Također smo im poklonili i kostime zvečevačkih proizvoda koje su izradili i na ovogodišnjem maskenbalu nosili učenici 8.a razreda i njihova razrednica Renata Marinić.
Sve viđeno i čuto bit će iskorišteno kao dragocjen materijal u našem međunarodnom projektu. Zahvaljujemo se još jednom gospodinu Bartoloviću i gospođi Škrabal na gostoprimstvu i nadamo se da ćemo pridonijeti reklami Zvečeva putem ovog našeg projekta.
Valentina Čurčić, prof.