preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Kanižlića Požega

Login

Facebook
 
 
Raspored zvonjenja

Sat

Od... do... Odmor
PRIJE PODNE
1. 08.00 - 08.40 5
2. 08.45 - 09.25 5
3. 09.30 - 10.10 15
4. 10.25 - 11.05 15
5. 11.20 - 12.00 5
6. 12.05 - 12.45  
POSLIJE PODNE
1. 13.30 - 14.10 5
2. 14.15 - 14.55 15
3. 15.10 - 15.50 15
4. 16.05 - 16.45 5
5. 16.50 - 17.30 5
6. 17.35 - 18.15  
Brojač posjeta
Ispis statistike od 24. 10. 2011.

Ukupno: 5890744
Ovaj mjesec: 1353
Ovaj tjedan: 1353
Danas: 1

Za djecu i roditelje

Obrazovanje

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Što je cyberbullying i kako ga spriječiti?
Autor: Ivana Đimoti Vida, 19. 5. 2020.

Ovotjednom temom Što je cyberbullying i kako ga spriječiti? želimo Vas podsjetiti na određenu opasnost koja dolaze s internetom, iako kao što i sami znate, internet donosi brojne i zanimljive mogućnosti za učenje kod djece (posebice sad za vrijeme nastave na daljinu), druženje s vršnjacima, razvijanje određenih vlastitih interesa i slično. Vaš nadzor i vodstvo posebno su važni u slučajevima kada su djeci lako dostupne brojne igre upitne kvalitete i primjerenosti njihovoj dobi te kada postoji mogućnost komunikacije s drugim (nepoznatim) korisnicima putem raznih aplikacija.

Kada govorimo o rizicima pri korištenju interneta, svakako je jedan od najistaknutijih elektroničko vršnjačko nasilje, odnosno cyberbullying koji uključuje različita ponašanja koja se odvijaju putem interneta, mobitela i drugih medija, kojima pojedinac ili grupa nastoji nekome nanijeti štetu. Najčešće uključuje širenje neugodnih informacija (bile one istinite ili lažne) o pojedincima, njihovim obiteljima i/ili prijateljima, širenje povjerljivih informacija, širenje fotografija ili videosnimki snimljenih bez pristanka žrtve ili onih koje je žrtva snimila za uži krug osoba, nastojanje da se osobu isključi iz društva, odnosno određene grupe, osnivanje grupa mržnje.


Roditelj ima ključnu ulogu u prevenciji elektroničkog nasilja jer se ono najčešće događa kada je dijete kod kuće i roditelj je prva odrasla osoba koja ima priliku uočiti nasilje. Kako bi se takvo nasilje zaustavilo važno je da dijete ima povjerenja u roditelja i obrati mu se za pomoć, a roditelj tada treba ispravno reagirati. Često čujemo od samih roditelja da ne znaju puno o internetu, osobito o društvenim mrežama čiji su stalni i česti posjetitelji njihova djeca. I baš zbog tog neznanja i nesigurnosti, roditelji često izostavljaju određena pravila vezana za korištenje interneta čime djeci daju slobodu u korištenju interneta i poručuju im da je internet mjesto koje ne treba pravila, što nikako nije točno. Vi kao roditelji/skrbnici – ne morate znati sve o društvenim mrežama, youtuberima i sl. Važno je da znate kako to otprilike funkcionira (pritom možete i svoje dijete zamoliti da Vam pokaže ono što Vas zanima) i da se upoznate s osnovnim postavkama kako biste mogli uočiti određene rizike za dijete. Pravila koja ćete postaviti bit će najčešće slična onima koja vrijede u stvarnom životu.  Ista pravila za djecu vrijede bez obzira na okruženje u kojem se dijete nalazi. Npr. učite dijete da na ulici ne priča s nepoznatom osobom te ćete sukladno tome dijete učiti da na Facebooku ili Tik Toku ne prihvaća nepoznate osobe za prijatelje. Također, vjerujemo da svoje dijete učite da u školi ne vrijeđa druge učenike ili učitelje, kao što ćete ga ​učiti da ni na društvenim mrežama ne piše komentare koji nekoga mogu povrijediti ili uvrijediti.

Imajte na umu da zabrane i "špijuniranje" djecu vjerojatno neće naučiti da neke stvari ne rade, već da ono što im brane rade skriveno. Stoga je važno da djecu uključite u donošenje pravila o korištenju interneta te se usmjerite na to da naučite djecu kako i zašto donositi zdrave izbore i odluke.  Razgovarajte s djecom o tome što učiniti ako dobiju neprimjerenu poruku, poziv ili su izloženi nasilju te ih potaknite da ne odgovaraju na nasilne ili prijeteće poruke već da odmah razgovaraju s nekom odraslom osobom kako se problem ne bi pogoršao.

Na dolje priloženoj poveznici  pripremili smo za Vas smjernice i preporuke za prevenciju elektroničkog nasilja. 

https://read.bookcreator.com/6T_LVy5OxxJeym7xwp_4fmGsJbyCgttqfkDa77-lSSs/SMTJLNMyTnWM-5uBBdYShw

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju