preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Kanižlića Požega

Login

Facebook
 
 
Raspored zvonjenja

Sat

Od... do... Odmor
PRIJE PODNE
1. 08.00 - 08.40 5
2. 08.45 - 09.25 5
3. 09.30 - 10.10 15
4. 10.25 - 11.05 15
5. 11.20 - 12.00 5
6. 12.05 - 12.45  
POSLIJE PODNE
1. 13.30 - 14.10 5
2. 14.15 - 14.55 15
3. 15.10 - 15.50 15
4. 16.05 - 16.45 5
5. 16.50 - 17.30 5
6. 17.35 - 18.15  
Brojač posjeta
Ispis statistike od 24. 10. 2011.

Ukupno: 5889968
Ovaj mjesec: 577
Ovaj tjedan: 577
Danas: 1

Za djecu i roditelje

Obrazovanje

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Pismo roditeljima
Autor: Valentina Čurčić, 16. 3. 2020.

Dragi roditelji,

iako vaša djeca ne idu u školu i dalje moraju učiti, a sada je vrijeme za samostalno učenje i za učenje kroz nastavu na daljinu.

Ovakav vid nastave provodit će se u naredna dva tjedna. Glavne upute koje smo dobili već smo objavili na službenim mrežnim stranicama Škole. Prvi tjedan će biti pomalo drugačiji dok ne otkrijemo kako tehnologija funkcionira. Učenici viših razreda upućeni su kako se prijaviti u virtulne učionice, a njihovo prisutstvo u njima kontrolirat će učitelji i razrednici. Online učenje ili učenje na daljinu omogućuje stjecanje znanja putem računala, odnosno interneta ili televizije iz vlastitog doma. Iako su mnogi skeptični vezano uz takvu vrstu učenja i do sada ga u Školi nismo prakticirali, novonastala nas situacija upućuje da ovom načinu učenja pristupimo ozbiljno i odgovorno.  

U virtualnim učionicama učitelji će postavljati zadatke i aktivnosti koje vaša djeca mogu samostalno rješavati. Radi povratnih informacija učenici će slati svoje uratke učiteljima. Budite djeci i dalje podrška, svakodnevno im pregledavajte radne uratke i radne bilježnice. Razgovarajte s njima o novim temama o kojima su taj dan čitali ili slušali u virtualnim učionicama. Vjerujemo da će ih ovakav način učenja i istraživanja obogatiti i razviti im nove vještine te pokazati važnost samostalnosti u učenju.

Dokazano je da učenici najbolje uče kada imaju rutinu, zato Vas molimo da djeci pomognete stvoriti dnevni raspored. Ako smatrate da je potrebno, možete Vi svom djetetu napraviti raspored organizacije rada za obavljanje zadataka. Nastava na daljinu ne znači isključivo online nastavu i da vaša djeca zato ne trebaju biti stalno za računalima. Ne zaboravimo na udžbenike i radne bilježnice kao izvore znanja iz kojih će djeca i dalje učiti.

          Kada dijete koristi digitalne sadržaje na internetu, povremeno provjerite povijest pretraživanja i uvjerite se da dijete nije slučajno došlo do neprimjerenih i nepoželjnih sadržaja. Ukoliko vidite u povijesti nešto neprikladno, nađite pogodan trenutak za razgovor o tome.  Obratite pozornost na to kako se dijete ponaša tijekom i nakon korištenja digitalnih sadržaja.

Izbjegavajte kontinuiranu izloženost medijskim sadržajima. Zajedno s djecom možete osmisliti metode kontrole za bivanje online jer i odrasli se trenutačno teško suzdržavaju. Primjerice, namjestite kuhinjski timer na desetak minuta pa ugasite mobitele kada zazvoni. Pokažite djeci kako se disciplinirati jer oni to uče od vas.

Svakako ne zaboravite s djecom razgovarati o situaciji  vezanoj za korona virus, objasnite im otvoreno i iskreno što se zbiva uz svijest da smo svi dio zajednice te naše ponašanje može utjecati na njezino zdravlje. Dopustite im pitanja i uvijek ponudite odgovore primjerene njihovoj dobi, bez pretjeranog kompliciranja i stvaranja dodatnih strahova ili prikrivanja istine. Također, razgovarajte s djecom o važnosti preventive u medicini.

Ako sumnjate da netko u vašoj obitelji ima koronavirus, ne idite izravno u bolnicu, nego nazovite svog liječnika ili dežurnog epidemiologa na broj u svojoj županiji 098 98 29 204.

Podsjećamo da pripazite i na količinu vremena koje stručnjaci nazivaju green time (vrijeme u prirodi) koje bi trebalo biti barem jednako vremenu provedenom pred ekranima (screen time). Smjernice Svjetske zdravstvene organizacije su jasne -svakodnevno potičite djecu na fizičku aktivnost te ograničite sjedilački način života. Djeca u dobi od 5 do 11 godina trebala bi dnevno provesti barem sat vremena u nekim fizičkim aktivnostima.

U trenutnim uvjetima globalne pandemije COVID-19 slijedite upute zdravstvenih stručnjaka o izbjegavanju okupljanja i držanju udaljenosti među ljudima na 1 metar. Povedite djecu u šetnje u prirodi, vozite bicikle, romobile ili role te izbjegavajte mjesta gdje se okupljaju ljudi kao što su dječja igrališta. Bez obzira na vremenske prilike izađite s djecom svaki dan na svjež zrak. Time ćete pridonijeti zdravlju cijele obitelji.

 

Hvala Vam na razumijevanju i strpljenju!

 

Ivana Đimoti Vida, pedagoginja


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju